Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Досвід ефективного господарювання

До багатьох агроорганізацій, сільськогосподарських підприємтсв, з якими підтримує зв’язки ВП НУ ПіБ «Заліщицький агроколедж ім.Є.Храпливого» (дир.В.Глова) та Західноукраїнський регіональний центр фермерства (кер.Й.Децовський), належить і прогресивне селянське (фермерське) науково-виробниче господарство “Коваль”, що у с.Васильківці Гусятинського району. З організацією господарської діяльності у ньому ознайомилися студенти 201 групи агроколеджу, освоюючи на практиці предмет «Економіка організації агросервісу» (викладач Я.Верхола), а також тут побували головний спеціаліст по заготівлі та якості сільгосппродукції управління агропромислового розвитку РДА Одарія Ясищук та консультант Західноукраїнського регіонального центру фермерства Аркадій Сідоров, який і поділився з нами побаченим.

 

- Аркадію Івановичу, що зацікавило Вас у цьому фермерстві: особливості господарювання чи підхід до роботи?


- Це справді прогресивне господарство, в якому можна почерпнути багато цікавого. Насамперед, вражає потужна матеріально-технічна база для промислового ведення насінництва, наші господарства не можуть похвалитися такою. «Коваль» забезпечене сучасною німецькою ґрунтообробною, посівною і збиральною технікою, зерноочисними машинами і комплексами, сушильним польським та американським обладнанням, токами і сховищами для зернових, двома картоплесховищами місткістю 8000 тонн, температура і вологість у яких регулюється комп’ютерною технікою, поливні машини теж комп’ютеризовані. Керівник сільгоспідприємтсва Володимир Коваль розповів, що, вирішивши у 1992 році господарювати, основним напрямком обрав виробництво елітного насіння картоплі та зернових культур. Орендує фермер 5000га землі. Сьогодні тут вирощують понад 30 сортів картоплі, серед яких і різновид, з якого виготовляють чіпси. Останню зрошують, застосовують мінеральні добрива без вмісту хлору. Першу репродукцію цього овоча реалізують на південь України, а на чіпси – у Київ. Щорічний валовий збір картоплі складає 8тис. тонн, урожайність - 350-450 центнери з 1 гектара. Володимир Михайлович розуміє, що для отримання добрих результатів необхідно потурбуватися про якість і стійкість культури до хвороб, шкідників тощо. Тому значну увагу приділяє забезпеченню здорового фітосанітарного стану насінницьких посівів на основі впровадження інтегрованої системи захисту рослин від шкідників, хвороб та бур’янів, науково-обгрунтованих норм внесення мінеральних добрив та біостимуляторів. Завдяки професійному ставленню до роботи це фермерство може забезпечити найвибагливішого клієнта елітним насіннєвим матеріалом високопродуктивних сортів зернових культур та картоплі вітчизняної і зарубіжної селекції (фірм “Європлан” і “Агріко”).


- Сьогодні основна проблема для господарів – проведення комплексу весняно-польових робіт. З насінням у СФНВГ “Коваль”, як розумію, питання вирішене, а як з пальним?


- Щодо пального, то з цим у господаря теж немає проблем, оскільки він використовує біопаливо. Це дійсно новинка для нас, хоча про неї вже багато чули. Цех по його виготовленню з масляних культур (ріпаку, соняшнику, сої тощо) (реактор «ВіоТАНК» (Польща) з комп’ютерним управлінням) Володимир Коваль організував у 2006р. і не пошкодував. Адже за зміну отримує 2т біодизеля. Його заливає у бак або чистим, або наполовину з соляркою. У виробничому процесі задіяні олійні преси, фільтри українського і польського виробництва. Крім пального, в результаті переробки утворюється і гліцерин, який широко застосовується у фармацевтиці, тобто і для цього продукту має ринки збуту. А в процесі віджатки соняшнику, як побічний продукт одержує макуху, яку згодовує свиням. Володимир Михайлович зазначив, що з часу додавання її в їжу зріс приріст їх від 500 до 800 грамів на добу. Зараз фермер утримує 1000 голів поросят.


- Справді, це господарство вартує уваги. Але при всьому багатстві сучасної техніки, яка кількість обслуговуючого персоналу?


- Круглорічно тут працює 130 чоловік, додаткову кількість людей наймає фермер на сезонні роботи. Робітники мають належні умови праці і гідну платню. Є столова, де вони харчуються безкоштовно, обладнані душові кімнати. Побачивши технології виробництва, я зрозумів, що дійсно співпраця з таким фермерством гарантує успіх.

Розмовляла

Іванна СТРУБІЦЬКА

Газета "Колос"

Пошук

Система Orphus