Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Перший етап пройдено. Яким буде другий...

Того січневого дня очікували і політики, і виборці. Перші, щоб розкрити потенціал своїх політичних сил, другі - щоб засвідчити своє волевиявлення, підтримку того чи іншого претендента на президентську посаду. Всього кандидатів було 18, тож під час передвиборчої кампанії кожен виборював симпатії виборців, які й проявились під час виборів 17 січня. Уже не вперше наша 19-річна Українська держава народжуватиме нового Президента. Хоча теперішній період дещо відрізняється від попередніх. Адже змінилися ми, виборці. Багато українців збайдужіли до передвиборчих обіцянок лідерів, реальніше і критичніше оцінюють політиків. І це - нормальний процес демократичного суспільства.

Перший етап виборів-2010, на відміну від 2004 р., коли у процес всенародного волевиявлення змушений був втрутитися Верховний Суд України, пройшов спокійно, демократично, прозоро, цивілізовано. І навіть заслужив найвищу похвалу міжнародних спостерігачів. Особливих пристрастей між опонентами не спостерігалося. За попередніми підрахунками ЦВК, найбільшу кількість голосів виборців здобув Віктор Янукович - понад 35%. Юлії Тимошенко віддали свої голоси понад 25% громадян. На третьому місці - Сергій Тігіпко (понад 13%), у Арсенія Яценюка - майже 7 %, у Віктора Ющенка - понад 5%. Понад 3% прихильників у Петра Симоненка, понад два - у Володимира Литвина. Головні претенденти, які вийдуть у другий тур виборів - лідер Партії регіонів В.Янукович та лідерка БЮТу Ю.Тимошенко. Віктора Януковича найбільше підтримали у Криму, Дніпропетровській, Донецькій, Закарпатській, Запорізькій, Луганській, Миколаївській, Одеській, Харківській, Херсонській областях. У Юлії Тимошенко найбільше симпатиків у Волинській, Вінницькій, Рівненській, Чернігівській. Київській, Черкаській, Тернопільській, Львівській, Кіровоградській, Чернівецькій, Полтавській областях та в м.Києві. Лідирує Ю.Тимошенко і в нашій Тернопільській області, де, за попередніми підрахунками, набрала понад 35% голосів. Друге місце на Тернопільщині у Віктора Ющенка - понад 25 відсотків.

У Заліщицькому районі на час виборів працювало 57 дільниць, у голосуванні взяло участь майже ЗО тис. виборців. Лідирує Юлія Тимошенко, яка, за попередніми підрахунками, набрала у районі понад 37 процентів голосів. Віктора Ющенка Наддністрянщина підтримала понад 27 відсотками голосів, у Арсенія Яценюка - понад 11% прихильників серед виборців. За В.Януковича віддали голоси понад 9% виборців. За Олега Тягнибока проголосували майже 4% громадян Заліщанщини. Сергія Тігіпка підтримали майже три відсотки виборців.

Вибори на Заліщанщині пройшли спокійно і цивілізовано. Ніяких порушень не зафіксували працівники райвідділу внутрішніх справ, які стежили за дотриманням громадського порядку під час виборів. Хоча, як завжди, виборчий процес засвідчив прогалини у формуванні реєстру виборців. Адже деякі громадяни не знаходили себе у списках. Настирливіші з них звернулися в суд. Районний суд розглянув три скарги (дві із Заліщиків, одну — із Зеленого Гаю), прізвища цих виборців були внесені у списки, і вони змогли проголосувати. Ці факти навів голова районного суду С.В.Дудяк, зауваживши, що, згідно законодавства, внести у списки виборців могли і самі виборчі комісії.

Перший етап виборчого процесу пройдено. Під час другого, який відбудеться 7 лютого, у списки претендентів на посаду Президента буде внесено дві кандидатури: Віктора Януковича та Юлії Тимошенко. Хто з них стане Президентом України, залежить від волевиявлення виборців, які чекають, щоб нова влада робила реальні кроки назустріч людям.



Галина КОРЧЕВСЬКА
Газета "Колос" №7-8 від 22 січня 2010 року

Пошук

Система Orphus