Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

М'ясо місцевого виробництва можна придбати на ринку в Заліщиках

Кожен споживач заліщицького ринку минулої середи мав можливість придбати свинину від виробника. Про те, що це власна продукція, сповіщає повідомлення: "М'ясо, яке реалізують приватні і фермерські господарства". Як пояснив директор ринку Борис Войчишин: "Це - крок назустріч сільгоспвиробникам. Тепер вони зможуть самостійно, без посередників, продавати свій товар за вигідними цінами".

Розмови про надання господарям місця для торгівлі були й раніше. Поштовхом до вирішення питання стало розпорядження голови ОДА, в якому йдеться про забезпечення місцями торгівлі на ринках Тернопільщини виробників м'яса. З цього приводу представники районної влади, управління агропромислового розвитку РДА провели нараду з сільгоспвиробниками, фермерами та приватними землевласниками, які займаються вирощуванням свиней. "Тоді ми й домовилися, -сказав Борис Григорович, -що у кожен ринковий день виділяємо 3 місця у м'ясному павільйоні для сільгоспвиробників краю, які згідно з графіком продаватимуть продукцію".

Вперше на заліщицькому ринку представив свій товар: сало, м'якуш, серце, печінку, ребра тощо, приватний підприємець Ігор Глотов з сином Владиславом. Ігор Григорович мешкає в Заліщиках, а в с.Дзвиняч має ферму, де утримує майже 300 голів свиней породи "Червоно-білопояса", "Ландрас" та "Велика біла". Запитую, що змусило вийти на ринок? "Ринкові умови заставили, впали ціни на закупку живої ваги, і навпаки зросли - на зерно, як наслідок, собівартість вища, ніж реалізація. Тому вирішив певну кількість свинини самостійно продавати на ринку, тим паче, що мій товариш і сусід по фермі Михайло Цепін вже має у цьому певний досвід. Ми звернулися до дирекції базару, щоб надала місце, а тут з'ясувалося, що голова ОДА М.Цимбалюк зацікавився ринками області і сільгоспвиробниками. У вівторок відбулася нарада, на якій обговорили це питання. Мені повідомили, щоб завтра вивозив продукцію. Довелося практично вночі різати порося". Дійсно, м'ясо свіже, гарне.

Ігор Глотов вирощує на продаж свиней понад три роки. Приміщення для власної справи придбав на зароблені в Англії кошти. "До того працював на різних роботах, але на одну зарплату не проживеш. Сім'ю треба утримувати. Тому й вирішив спробувати сили у тваринництві. Спочатку все зерно закупляв, а зараз маю трохи поля, яке допомагає обробляти, бо має належну техніку, М.Цепін", -сказав І.Глотов. Поки ми спілкувалися, пан Ігор продав кілька кілограмів м'яса (40-50грн), ребер (28грн), сала (10-15грн.). Допомагав батькові обслуговувати покупців син Владислав, заробляючи першу зарплату. Покупець пані Лариса цікавилася: "Це продукція власного виробництва, а чим годуєте?". Продавець чемно роз'яснював, що сам вирощує поросята, а годує зерном. У відповідь почув: "Я люблю домашнє, бо хто знає, звідки завезено м'ясо і чи воно безпечне для здоров'я".

Того дня на ринку було м'ясо фермерського господарства "Веселка" (кер. П.Макара), що в с.Садки, яке продавав працівник Василь Пасяка.

Як повідомив заступник начальника управління агропромислового розвитку РДА Іван Тимчук, для виробників Заліщанщини, які утримують понад 300 голів свиней, також виділено місця на ринку області. Там мають право торгувати ФГ "Веселка", ПП Глотов, "Агро -КПК", ПП Гуйван, МПСП "Агротехніка", ТОВ "Маяк" та "Оскар".

Чи надовго сільгоспвиробники затримаються на ринку? Адже такий вид діяльності, що був впроваджений узимку минулого року, не прижився. А щоб привчити населення купувати екологічно чисту продукцію з власного поля, потрібно постійно контактувати зі споживачем. Цю істину добре засвоїв фермер із с.Ангелівка Ігор Тракало, якого завжди радо вітають покупці сусідніх із Заліщанщиною районів області.

Іванна СТРУБІЦЬКА
Газета "Колос", №64-65 від 13 серпня 2010 року

Пошук

Система Orphus