Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Причини та наслідки української трудової міграції у Заліщицькому районі Тернопільської області

У редакцію Заліщицької районної газети «Колос» надійшла подяка від авторів міжнародного журналу «International Letters of Social and Humanistic Sciences» (Швейцарія) за проведене навесні 2014 року на прохання науковців серед трудових мігрантів, їх дітей соціологічне опитування й узагальнення його результатів на тему: «Причини та наслідки української трудової міграції», яке проходило через газету «Колос» (редактор О.І.Дяків – авторка книжки «Вікно думок» (2013 рік), присвяченої проблемам заробітчанства), а також і через сайт «Заліщики-онлайн». Опитування мало на меті дослідити проблеми українських родин унаслідок четвертої хвилі української міграції.

«International Letters of Social and Humanistic Sciences» (ILSHS) – це науковий журнал, який зосереджується на поширенні результатів досліджень, ідей, оглядів, висновків у соціальних та гуманітарних науках.

Як вказано у публікації під назвою: «Exploring of the Human Capital Depreciation of Ukrainian Labor Migrants Abroad: Results of a Survey», дослідження було виконано під егідою Канадського інституту українських студій, Альбертського університету (Канада), Центру соціальних та економічних досліджень (Варшава, Польща, Фонд CASE ), а також завдяки газеті «Колос» (Тернопільська область, Україна).

УКРАЇНСЬКА ТРУДОВА МІГРАЦІЯ

О. БАСТОС, кандидат економічних наук, доцент, член Асоціації жінок зі славістичних досліджень

Навесні 2014 року на прохання українських науковців газетою «Колос» було проведене опитування «Причини та наслідки української трудової міграції», що мало на меті дослідити проблеми українських родин унаслідок четвертої хвилі української міграції.

Користуючись нагодою, висловлюємо щиру подяку усім жителям м. Заліщики та Заліщицького району, всім небайдужим тернополянам, адміністраціям та учням шкіл, які долучились до участі в опитуванні, а також висловлюємо особливу подяку редакції газети «Колос» в особі її редактора Дяків О.І. за організацію, проведення та узагальнення результатів опитування.
Всього в опитуванні взяли участь 196 осіб, серед яких в основному були молоді люди. Із загального числа 78 відсотків опитаних склали молоді люди до 20 років, а саме 7 осіб (4%) були особи до 16-и років, 131 особа (67%) у віці 16-18 років, та 13 осіб (7%) у віці 18-20 років. Із 196 респондентів переважну більшість – 125 осіб або 64% становили жінки.

Із загального числа респондентів, які взяли участь в опитуванні,141 особа або 72% не були за кордоном, хоч і хотіли б поїхати туди. Тож на питання «Чи хотіли б ви поїхати за кордон?», ствердно відповіло 89% опитаних або 174 особи.

Переважна кількість опитаних має родичів на заробітках – це 87% від загальної кількості опитаних або 170 осіб. Серед опитаних найбільше близьких та знайомих їм заробітчан перебуває в Італії, Польщі та Росії. Із 360 відповідей респондентів, серед близьких та знайомих їм заробітчан з них в Італії перебуває 26 %, Польщі – 19 %, та Росії – 15 %, Іспанії - 10,3 %, США – 9 %, Німеччині – 6 %, Чехії - 5,6 %, Португалії - 4,4 %, Великобританії - 2,2 %, Греції – 2 %, а також в Білорусії, Канаді, Швеції, Ізраїлі, Бельгії, Ірландії, Норвегії, Латвії, Литві, Туреччині, Австрії тощо. Значна кількість заробітчан перебуває за кордоном досить довгий період часу. Із 212 відповідей респондентів можемо зробити висновок, що найбільша кількість заробітчан із близького оточення опитаних виїхала 1-3 роки тому за кордон – це 24,5 %; 6-8 років – 22,6 %; 10 і більше років – 23 % тощо.

З огляду на відповіді респондентів (189 відповідей), з м. Заліщики та Заліщицького району найбільше виїжджає на заробітки за кордон представниць жіночої статі, тобто 73 %.
Серед опитаних найбільша кількість близьких та знайомих їм заробітчан працює за кордоном будівельниками, прибиральниками та баданте. Із 310 відповідей респондентів, 32 % близьких та знайомих їм заробітчан працюють будівельниками; 27 % - прибиральниками; 20 % - баданте тощо. І це незважаючи на те, що українці є не тільки працьовитою, а й освіченою нацією. Так, із близького оточення респондентів, українці, які перебувають на заробітках, мають вчені ступені, вищу та середню спеціальну освіту. Із 253 одержаних відповідей щодо освіти заробітчан, 36 % заробітчан мають вищу освіту, 31 % - середню спеціальну, 28 % - середню і навіть 2,4 % - вчений ступінь.

На питання, які фактори спричиняють виїзд знайомих українців на заробітки за кордон, було отримано 295 відповідей. Так, основними факторами, що спричиняють виїзд українців на заробітки за кордон, є безробіття – 41 %; низькі заробітні плати та пенсії – 17 %;потреба у придбанні чи зведенні власного житла – 12 %; бідність –10,5 %; все разом – 9,2 %; а також війна та бажання нормального життя.

Судячи із 374 відповідей респондентів на питання, як українські заробітчани та їхні діти витрачають зароблені гроші, 30,2% заробітчан та їхніх дітей витрачають зароблені гроші на будівництво чи придбання власного житла; 28,3% - на освіту дітей; 18 % - на повсякденні життєві потреби; 15% - на лікування близьких людей; 7 % - на розвиток бізнесу тощо.

Отже, проведене опитування дає право стверджувати, що українці є сильною, працьовитою, цілеспрямованою та освіченою нацією, яка, незважаючи на всі випробування та труднощі заробітчанства, будує своє сьогодення та бореться за краще майбутнє для себе та своїх дітей, за гідне життя в Україні.

 

Оригінал статті в журналі

Читайте також

Пошук

Система Orphus