Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Із міжнародних змагань - з перемогою (відео)

Бригада швидкої допомоги Заліщицької центральної районної комунальної лікарні взяла участь у X чемпіонаті медичного рятівництва, який відбувся у місті Ритро у Польщі 15-18 вересня. І повернулася з міжнародних змагань із призом і дипломом за зайняте перше місце у категорії «заграничні команди». А в загальному рейтингу всіх команд (їх було 41) отримала четверте місце. Це вже третя перемога медиків із Заліщиків, професіоналізм яких високо оцінили на міжнародних змаганнях. Радіють цьому успіху колеги з району, області, які вболівали за їхню перемогу, розділяють радість благодійники, завдяки яким бригада змогла взяти участь у міжнародному суперництві.

№38 - ЩАСЛИВИЙ ДЛЯ ЗАЛІЩАН

“У міжнародних змаганнях, що проходили у Польщі, взяли участь 37 польських команд і 4 іноземні - Англії, Словенії, Сербії та України. Наша команда виступала під №38, - розповідає завідуюча відділу швидкої допомоги І.Є.Решетило. - Команда, в яку входили лікар Галина Цимбалюк, фельдшери Андрій Турковський, Юрій Якимчук, водій Любомир Присмак, успішно справилася із виконанням всіх завдань". Диплом і відзнака за перше місце в категорії «заграничні команди», четверте - у загальному рейтингу всіх команд - висока відзнака за професіоналізм наших медиків. Судді гідно оцінили знання рятівників з України, які успішно виконали кожне із поставлених 12 завдань, хоч суперники були серйозні. Особливо польські медики, які в загальному командному рейтингу зайняли перше-друге - третє місця. До того ж, як відзначає Ірина Євгенівна , «краківська школа - одна з найбільш потужних шкіл медицини невідкладних станів у Європі, цього року вона відзначає 120-річчя». І навіть з таким іменитим суперником українські медики впевнено заявили про себе - їм всього 0,25 бала не вистачило для того, щоб завоювати третє місце. Всього четверта частинка бала! А інші іноземні держави, які порівняно з Україною, мають і фінансування краще, і новітню апаратуру, не потрапили навіть у першу двадцятку. Професіоналізм заліщицьких медиків відмічали всі, а змагались 250 учасників.

 

Лідер колективу, кращий лікар серед команд-учасниць змагань Галина Цимбалюк. Енергійна, життєрадісна, швидка у рухах, здається, весь свій ентузіазм хоче передати людям, які знаходяться поруч. Цій тендітній жінці доводилось під час змагань бігти з 15 кілограмовим дефібрилятором, їздити на велосипеді, плавати - це включає етап троєборства. І, звичайно, демонструвати разом із колегами професійні знання, виконуючи завдання по проведенню серцево-легеневої реанімації, допомагаючи потерпілим під час аварії на залізниці, вміти читати кардіограми, слухати шум серця, хрипи в легенях. На успішне виконання завдань працювала вся команда - якщо більше, ніж один потерпілий, то один фельдшер працює з лікарем, а другий - з шофером. Одне із завдань відводилось спілкуванню з родичами потерпілого, який знаходиться у критичному стані. До речі, проводилось воно польською мовою. То ж членам команди довелось перед поїздкою у Польщу самим вивчати польську мову.

«Поляки терпляче ставились до недосконалого знання нами польської мови, пояснювали окремі слова», - сміється І.Є.Решетило. А Г.Ю.Цимбалюк додає, що Польща - гостинна країна, люди у ній - щирі і відкриті.

Ритро - курортне місто, подібне до нашого Буковелю, там мальовнича місцевість, чудовий готель. І всі учасники змагань були кваліфіковані - до участі в них запрошувались тільки національні чемпіони, а з Польщі -переможці регіональних змагань.

 

КРАКІВСЬКА ШКОЛА - НАЙПОТУЖНІША У ЄВРОПІ

Кожний конкурс - це не тільки можливість проявити себе, а й повчитися в інших,почерпнути зернини досвіду зарубіжних колег. Лікар швидкої допомоги Галина Цимбалюк, схвально відгукуючись про потужну краківську школу, де готують кваліфікованих спеціалістів у галузі ALS (спеціалізовані реанімаційні заходи), говорить про мрію заліщицьких медиків -побувати там на курсах. Адже поляки проводять потужні конкурси з масовим ураженням, де велика кількість потерпілих, що актуально в теперішній час, коли траплялися і аварії на залізницях, і авіакатастрофи. «Побувавши у Польщі на змаганнях, ми побачили їхнє оснащення, пробували готуватися по європейських протоколах, бо наші застарілі. Також у нас недостатня увага звертається на правильну евакуацію потерпілих», - розповідає Галина Юріївна.

А особливе захоплення українських колег викликали розроблені польські програми по оживленню потерпілих. «Одна із них - «Дитина рятує дитину». Мета її- навчити того, хто біля тебе знаходиться поруч, - розпізнавати ознаки, загрозливі для життя», - продовжує розмову Галина Цимбалюк. Такі програми там користуються великою популярністю, адже навчають всіх, як кажуть, зі сторони, вмінню надати першу допомогу потерпілому самотужки, ще до приїзду медиків. Адже від цього часто залежить шанс людини на виживання. Навиками надання першої медичної допомоги навчають володіти працівників рятувальних служб, поліції. Та й врешті кожна стороння людина повинна вміти розпізнавати ознаки зупинки серцевої діяльності та дихання, почати надавати невідкладну допомогу самотужки, викликати спеціалізовану допомогу. До речі, медпрацівників у Польщі готують по спеціалізоваг них системах реанімації. Захоплювало українських колег і медичне оснащення поляків. На змаганнях, зокрема, всі манекени були комп'ютеризовані.

Досвід краківської школи вперше впровадив в українську медицину професор кафедри невідкладної медицини Тернопільського мед. університету А.А.Гудима. Саме Арсен Арсенович та завідуючий курсом екстреної і невідкладної медицини при цій же кафедрі, наш земляк Роман Ляхович проводили тренінги із заліщицькими медиками, готуючи колектив до змагань.

Роман Мар’янович, проводячи заняття, відзначав великий потенціал заліщан, допомагав з оснащенням для участі їх у міжнародних змаганнях. Адже потрібні були і єврошини, і реанімаційні санітарні сумки, і засоби для відновлення прохідності дихальних шляхів. Сучасний дефібрилятор надали заліщанам колеги із м.Кіцмань Чернівецької області (головний лікар В.Д.Залявський).

 

ДОПОМОГУ НАДАЛИ БЛАГОДІЙНИКИ

Щедру руку допомоги надали медикам із Заліщиків благодійники. Про кожного з них вони відгукуються з вдячністю і теплотою. «Без машини швидкої допомоги,яку подарував нам генерал-полковник міліції, наш земляк Володимир Бедриківський, ми не змогли б взяти участі ні в одних змаганнях, - наголошує завідувач відділу швидкої допомоги Заліщицької ЦКРЛ І.ЄРешетило. - А тим більше міжнародних, адже учасником їх ми могли стати лише за умови наявності сучасного санітарного транспорту». Благодійнику-земляку медики адресують щедрі слова вдячності. День, коли Володимир Володимирович вручив ключі від сучасної «Газелі», заліщани згадують як один з найща-сливіших днів. «Це було неначе Боже провидіння, - говорить Ірина Євгенівна.

- Ми мали брати участь у змаганнях, а транспорту - не маємо. З Тернополя попередили, що шансів на перемогу на старому транспорті - ніяких. А тут напередодні професійного свята завітав до нас Володимир Бедриківський і вручив ключі від нової карети швидкої допомоги». Медики кажуть, що у Володимира Володимировича щаслива рука - машина, подарована ним, допомагає їм здобувати призові місця на змаганнях. А ще - чуйне серце і добра душа, бо розуміє проблеми медиків, допомагає їх вирішити. А врятовані людські життя будуть вдячністю благодійнику за допомогу, який особистим прикладом конкретного внеску допомагає галузі медицини. Здоров’я нації, за його переконанням, має стати однією з головних турбот у державі.

Щоб бригада «швидкої» із Заліщиків взяла участь у міжнародних змаганнях у Польщі, сприяло багато благодійників із нашого району. Зі світу по нитці, як кажуть, збирали обладнання, за реєстрацію для участі в конкурсі треба було заплатити 7850 злотих (майже 23 тис.грн.). Пригадую, як на одній із сесій районної ради депутати-медики просили допомогти бригаді «швидкої» для поїздки на міжнародні змагання. Голова райради І.П.Дрозд відгукнувся на звернення депутатів. Матеріальну допомогу надали медикам також підприємці -директор ринку Б.Г.Войчишин, власник «Гостинного двору» із с.Печорна І.Я.Андрусик, І.І.Городинський із Заліщиків, міська рада. Всі проблеми бригади «швидкої» по підготовці до конкурсу розділяв головний лікар Заліщицької ЦКРЛ В.М.Романюк, забезпечив транспорт бензином. Чим могли, старались допомогти колеги по роботі: старший фельдшер швидкої допомоги Б.Є.Лецко, лікарі А.М.Симотюк, О.В. Цимбалюк, П.В.Грицюк, Т.П.Хомишин, заввідділом анестезіології та інтенсивної терапії І.Р.Жук та інші. Фельдшери району Р.Г.Петрас із с.Добрівляни (до речі, колишній працівник «швидкої»), Г.Т.Воротнюк із с.Угриньківці дали санітарні сумки. Щоб оснастити карету швидкої допомоги, обладнання стягували чи не зі всієї області. Тому найбільша мрія учасників конкурсу -мати сучасне медичне оснащення, як у закордонних колег. Кожен із учасників бригади вніс і особистий внесок, насамперед, для придбання костюмів, вартість кожного - 720 грн.

Труднощі по підготовці до змагань долали медики разом, до суперництва готувалися сумлінно. А найбільш хвилюючими, але урочистими, стали хвилини підсумків, визнане лідерство на міжнародному рівні. Але заліщицькі медики не обмежуються досягнутим результатом, далі працюють над підвищенням своєї професійної майстерності...

«Цей конкурс стане стимулом для невчення персоналу», - говорять І.Є.Решетило та Г.Ю. Цимбалюк. - Візьмуть у них участь і наші, і товстенські медики, а також сільські фельдшери. Зараз неможливо працювати старими методами, треба ламати віджилі стереотипи. Головна увага - на якість надання медичних послуг». На базі швидкої допомоги м.Заліщики професор кафедри невідкладної медицини Тернопільського медуніверситету А.А. Гудима та його колега Р.М.Ляхович пропонують провести виїзне навчання для персоналу області. Заслужена нагорода колективу за вміння працювати на професійному рівні, даруючи людям найдорожче - життя.

Галина КОРЧЕВСЬКА

Газета "Колос"

Читайте також

Пошук

Система Orphus