Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Василь Дяків переміг у Всеукраїнському конкурсі "Учитель року - 2019"

БЛИСКУЧА ПЕРЕМОГА У ВСЕУКРАЇНСЬКОМУ КОНКУРСІ
«УЧИТЕЛЬ РОКУ – 2019» В.Г.ДЯКОВА, ВЧИТЕЛЯ ЗАЛІЩИЦЬКОЇ ДЕРЖАВНОЇ ГІМНАЗІЇ!

Упродовж 24 років в нашій державі  триває престижний Всеукраїнський професійний конкурс «Учитель року». Цьогоріч серед його номінацій уперше був представлений предмет «Основи здоров'я». Третій (заключний) етап відбувався з 4 по 12 квітня за організаційної підтримки Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти.

Тернопільщину в конкурсі представляв учитель основ здоров’я, історії та громадянської освіти Заліщицької державної гімназії Василь Григорович Дяків. Упродовж 12 років освітянин вже вчетверте бере участь у такому складному фаховому змаганні. І щоразу В.Г.Дяків досягав високих результатів: у 2008-му став другим у заключному етапі в номінації «Історія»,  у 2013 році – у фіналі знову другим як керівник гуртка дослідницько-експериментального спрямування (конкурс «Джерела творчості»),  у 2016-му – другий в  обласному етапі конкурсу «Учитель року» в номінації «Історія».  А 2019 рік став тріумфальним – заслужена перемога!

На базі Полтавського навчально-виховного комплексу (ЗНЗ-ДНЗ) №16  конкурували двадцять п’ять кращих із кращих педагогів, а загалом у номінації “Основи здоров’я” конкурсу “Учитель року-2019”, починаючи з першого  етапу,  брали участь понад 1500 освітня з усієї України. Упродовж 9 днів у Полтаві учителі  виконували спеціальні завдання: тестування з фаху, методики викладання предмета, психології та педагогіки; практичне завдання, у якому спільно зі студентами біологічного факультету місцевого педагогічного університету реалізовували компетентісний підхід викладання основ здоров’я; методичний практикум, під час якого розробляли соціально-просвітницький тренінг відповідно до сучасних підходів Нової української школи, обираючи оптимальні прийоми, способи, методи та засоби навчання; демонстрували вміння проектувати дослідницько-пошукову діяльність учнів та майстерність проведення уроків.

Оцінювали конкурсантів 12 членів представницького журі: науковці, методисти, педагоги основ здоров’я з різних закладів освіти України. Головою журі був завідувач кафедри медико-біологічних і валеологічних основ охорони життя і здоров’я Національного педагогічного університету імені М. П. Драгоманова, кандидат біологічних наук, професор Станіслав Васильович Страшко. Основні критерії, за якими визначали лідерів змагання - це професійна майстерність та новаторство; уміння використовувати тренінгові форми викладання предмета, інтерактивні методи навчання для формування й розвитку в учнів умінь і навичок здоров’язбережувальних компетентностей. Від Міністерства освіти і науки загальне керівництво здійснювала заступник начальника відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України Світлана Сергіївна Фіцайло.

Усі учасники конкурсу продемонстрували новітні підходи під час викладання основ здоров’я, вміння ефективної командної роботи, допомагали один одному. Оргкомітет створив позитивну і дружню атмосферу під час конкурсу, запропонувавши педагогам культурну програму: екскурсії містом, зокрема й на комплекс «Полтавська  битва», перегляд мюзиклу Полтавського музично-драматичного театру ім.М.Гоголя.

12 квітня цього року в Полтавському художньому музеї (галереї мистецтв) імені Миколи Ярошенка за участю науковців, учителів, методистів, почесних гостей, серед яких були представники влади, громадськості, засобів масової інформації, відбулася урочиста церемонія закриття конкурсу. Учителів привітали директор Департаменту освіти і науки Полтавської облдержадміністрації Олена Харченко та ректор Полтавського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти ім.М.В.Остроградського Віталій Зелюк, який від імені оргкомітету вручив подяки освітянам м. Полтави, долученим до проведення конкурсу. Представник МОН України висловила вдячність організаторам, НВК № 16 студентам Полтавського національного педагогічного університету ім. В. Г. Короленка і зазначила, що змагання відбулося успішно, на високому науково-методичному рівні.

За результатами фіналу, в якому змагалися відібрані 12 найкращих освітян, «Учителем року–2019» у номінації «Основи здоров’я» визнано учителя основ здоров’я Заліщицької державної гімназії Тернопільської області Василя Григоровича Дякова, якому також було вручено окрему відзнаку за кращий конкурсний урок, за який він отримав найвищі бали від журі.

Як зазначив переможець, коментуючи пройдене професійне змагання «Урок»: «Я намагався перевірити, наскільки моє бачення того, що я вмію, знаю і можу як професіонал відповідає реформі Нової української школи. Найцінніше в тому, що на уроці учні і я були єдиною командою, яка мала спільну мету. І, напевно, саме командна робота, уміння працювати спільно, розуміння єдиної мети і усвідомлення дітьми того, що вони роблять потрібну справу, допомогло мені успішно провести урок у 5 класі на тему: «Унікальність людини». Переможець відзначив допомогу сім’ї, сприяння методиста з біології відділу методики навчальних предметів та професійного розвитку педагогів Тернопільського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ольга Василівни Турчин, а також моральну підтримку колег та адміністрації Заліщицької державної гімназії.

Друге місце та відзнаку «Кращий проект» присвоєно Світлані Георгіївні Прус, учителю основ здоров’я, заступнику директора Запорізького ліцею № 34. Третє місце та відзнака «Учнівські симпатії» – в Ірини Ігорівни Гридасової, учителя основ здоров’я Петрівського навчально-виховного об’єднання «Загальноосвітня школа І–ІІІ ст.-гімназія» Кіровоградської області. Всі інші педагоги чільної 12-тки стали дипломантами конкурсу.

Переможці, лауреати й дипломанти третього туру конкурсу отримали дипломи центрального організаційного комітету, які їм вручив голова журі С.В.Страшко. Привітала педагогів також заступник начальника відділу змісту освіти, мовної політики та освіти національних меншин МОН України С.С. Фіцайло.

Завершилася подія концертом камерного оркестру Полтавського музичного училища ім.М.В. Лисенка та загальним фото на згадку.

Варто підкреслити, що, відповідно до інформації з сайту Міністрества освіти і науки України, за 24 роки проведення престижного Всеукраїнського професійного конкурсу “Учитель року” до 2019 року з нашої області переможцями стали шість вчителів, зокрема четверо педагогів зі шкіл м.Тернопіль, а також по одному - з Шумського і Тернопільського районів.

Знаково, що у 2019-му вперше  саме Заліщанщина та вчитель гімназії В.Г.Дяків принесли заслужене золото і сьому перемогу Тернопіллю в конкурсі “Учитель року”!

Бажаємо Василю Григоровичу Дякову міцного здоров’я, благополуччя, нових успіхів та досягнень на ниві освіти!

Оксана Михайлюк

Пошук

Система Orphus