Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Правова прозорість - основа успіху

Від попереднього інтерв’ю з начальником райвідділу УМВС України Сергієм Семенківим минуло не так багато часу. Але робота правоохоронців щоденно в полі зору жителів краю, і в багатьох випадках, власне, від сумлінного ставлення до своїх обов’язків людей в погонах залежить і спокій в нашому спільному домі, і безпека та правопорядок в родинах, і захист від різного роду негативних вчинків неповнолітніх, і багато чого іншого в непростому буденному житті.

Тому тема нинішньої розмови із Сергієм Володимировичем, як завжди, не містить для полковника нерозкритих таємниць в роботі. Розмовляти з ним завжди цікаво, бо відповіді на окремі поставлені запитання «відшліфовані», власне, і подіями, якими сповнене наше життя, і проблемами, які час від часу нагромаджуються в районі.

- Сергію Володимировичу, донедавна профілактика злочинності вважалася майже забутою темою. Її ледь не вважали пережитком минулого. Але час показав, що без профілактичної роботи аж ніяк не можна.

- Я згоден з цим. Але в останні роки ми, можливо, трішки відійшли від профілактики, а займаємось в основному розкриттям злочинів, тобто працювали, як кажуть, за фактом, а не на випередження. І в нашому районі збільшилась реєстрація і розкриття злочинів. Дані свідчать, що, наприклад, минулого року зареєстровано на 22 злочини більше, ніж у 2010. Питома вага встановлених осіб становить 85,1, в порівнянні до минулого року на 5 відсотків виросла. Розкриття злочинів становить 86,4 відсотка у 2011, а позаминулому році – 84,4. Дані показники по розкриттю злочинів вищі середньообласних.

На 50 відсотків зменшено грабунків. Нехарактерним для нашого району є порушення кримінальної справи щодо торгівлі людьми, яка виявлена, буквально, в кінці минулого року. Порушено кримінальну справу за статею 303 КК України.

На 150 відсотків виявлено злочинів, пов’язаних з незаконним зберіганням зброї. Зменшено число дорожньо-транспортних пригод. В економічній сфері на 22,6 відсотка злочинів зафіксовано більше. Розкриття злочинів минулих років виглядає таким чином: у 2010-у 13 злочинів, а в 2011 – 18.

- Сергію Володимировичу, інформація про знайдену у Касперівському водоймищі машину з людьми, яка в розшуку з 2002 року вже з’явилася в багатьох засобах масової інформації. Ми, на жаль, ні факту про неї, ні деталей розслідування або хоча б ходу справи її не отримали й досі. Проясніть ситуацію, будь ласка.

- Я можу сказати наступне з цього приводу: порушено кримінальну справу за ч.2 ст.115 КК України. Проводиться ряд експертиз, в т.ч. і медична, призначено автотехнічна та трасологічна експертизи, технічна експертиза документів, судово-криміналістична і судово-медична експертиза.

Виходячи із зібраних матеріалів, проведених напередодні оглядів і досліджень, можна зробити попередні висновки: загиблі перебували в автомашині, яка була в заведеному стані, з увімкненим опаленням, та габаритними ліхтарями. Машина була закрита зсередини. При таких обставинах та судячи із попередніх досліджень виявлених трупів, можна зробити висновок: факти насильницької смерті свого підтвердження не знаходять.

- Найстрашніше, коли злочини скоюють діти: що міліція робить, щоб цього не траплялося?

- Дитяча злочинність не є проблемою суто тільки правоохоронних органів. Я переконаний, що проблема запобігання цьому лихові повинна турбувати відділ у справах дітей, сім’ї, молоді і спорту та з питань освіти РДА, а також батьківську громадськість.

У нас за роботу з неповнолітніми відповідає старший оперуповноважений кримінальної міліції у справах дітей Сергій Стремедловський – сумлінний працівник, до якого в мене претензій немає. Але, на жаль, згідно даних, відбувся ріст підліткової злочинності у 2011 році – з 3 до 9 фактів. Які це злочини, чому такий ріст, я поясню. Тому що 6 злочинів із 9 були скоєні до 2011 року. При розкритті їх встановлено, що особа котра скоїла їх, на момент затримання досягла повноліття, хоча в пору скоєння злочину була ще неповнолітньою. Зараз цей молодий чоловік – житель Угриньковець - відбуває покарання в місцях позбавлення волі за крадіжки.

- Що позитивного з’явилося внаслідок патрулювання міста, адже відколи Ви очолили райвідділ, в місті патрулюють у вечірній час не лише Ваші працівники, а залучаються представники райорганізацій, установ: училища, коледжу, бюджетних організацій?

- Був складений графік чергувань, затверджений владою. І люди приходять без нарікань, щоб взяти участь у патрулюванні. Це дає нам можливість нормально працювати, бо ці люди стають свідками подій, які відбуваються у розважальних закладах, де розпивають спиртне. Відпрацьовують спільно із службою у справах дітей РДА чимало заходів, які водночас є профілактикою попередження небажаних злочинів. У селах таку роботу проводять дільничні, звичайно, не всюди, але ця проблема в нас на чіткому контролі. Останнє відпрацювання було на Старий Новий рік. Створено було шість мобільних груп, які повністю відпрацьовували села Товстенської зони. Як наслідок, виявлено ряд адмінпорушень.

По неповнолітніх на завершення 2011 року було порушено кримінальну справу щодо матері Горничної із Торського за невиконання батьківських обов’язків. У цьому з нами активно співпрацює служба у справах дітей РДА.

- Сергію Володимировичу, актуальною є не перший рік проблема, що стосується роботи гральних автоматів? Чи організовувались рейди, хто брав у них участь. Чи маєте бодай якісь резонансні приклади – факти, які вражають? Бо це велика біда для тих родин представники яких систематично навідуються в такі заклади.

- На території міста і району були заклади із гральними автоматами. У минулому році проводились певні перевірки, зумовлені Законом «Про заборону грального бізнесу». Звісно, роботу закладів із гральними автоматами призупинено. Але є інформація про підпільне існування таких закладів у Заліщиках, наприклад, в центрі міста. Правда, в тому приміщенні зараз іде ремонт. І власники його, якщо навіть впускають клієнтів (чи-то по дзвінку, чи по інших сигналах-паролях), то правоохоронцям вони не відкривають. Тобто там працюють у закритому режимі і впускають лише «своїх».

- Виходить, що господарі ігнорують правоохоронців?

- Ми діємо згідно Закону. Офіційно було зареєстровано 7 суб’єктів підприємницької діяльності, які мали гральні автомати. Їх було лише декілька в Заліщиках, а решта у селах Зелений Гай, Колодрібка, Товсте, Шутроминці, Лисівці, Дорогичівка, Синьків. Власники дуже наживалися на такому бізнесі, а скільки сімей страждало? Скільки лиха доводилось переживати й дітям від батьків та навпаки – батькам від дітей? Тому я особисто розцінюю це як свого роду хворобу. І хто нею «захворів», той навіть останнє забирає в сім’ї, якщо спіткала його невдача. Тому я переконаний, що жоден суб’єкт гральних автоматів не працюватиме в районі.

- Сергію Володимировичу, як прокоментуєте ситуацію по виявленню злочинів, пов’язаних із земельними питаннями, тобто із самозахопленням її?

- Якщо коротко, то скажу: минулого року виявлено один злочин проти трьох у 2010-у. Райвідділом проводиться перевірка по деяких сільських радах, де можливі порушення земельного законодавства. При наявності їх факти будуть задокументовані і порушені кримінальні справи. Так звані земельні справи, самозахоплення землі – тонка юриспруденція і вимагає детальної скрупульозної перевірки і належної доказової бази. Нами зібраний матеріал сьогодні проходить експертну оцінку та аналіз у Тернопільському обласному УБОЗі.

- Шкідливі звички багатьох, особливо молодих, змінюють життя на гірше, фактично, паралізують його. І в першу чергу, це - наркотики, пияцтво.

Прокоментуйте, будь ласка, це негативне явище в районі.

- Наркобізнес дещо «пригас» в районі, що нас тішить, бо, очевидно, пов’язано це з тим, що у 2010 році було виявлено справжнє кубло його. Всі «герої» були засуджені до позбавлення волі на різний строк. А в цілому прихильники наркоманії не притихли, а затаїлись.

А вже цьогоріч виявлено 1 злочин. У 2011- 23 злочини. З них 8 – це збут речовини, стільки ж – зберігання її і 6 – посів маку і коноплі. Всі злочинці понесли покарання. 1 справа розглядається сьогодні в суді. Але, якщо порівняти наркоситуацію з 2010 роком, то є помітне зниження рівня її. І наостанок декілька статистичних даних: минулого року вдалося зменшити ріст злочинів, скоєних в громадських місцях – 35 у 2010 році проти 30 у 2011. Попереджено злочинів на 50 відсотків більше, ніж 2010 року.

По адміністративній діяльності на 47 заяв прийнято більше минулого року, аніж позаминулого. Складено 2016 адмінпротоколів, у 2010 – 2089. Розкрито злочинів, скоєних минулого року – 18, відповідно у 2010 – 13.

Цифри – річ уперта, і вони є свідченням нашої роботи. Для пересічного громадянина найголовніше – не потрапити під вплив кримінальних елементів, бути порядним у бізнесі, турботливим у вихованні своїх дітей, не вести антигромадський стиль життя, бо рано чи пізно все стає явним і за все треба відповідати по Закону.

Правова прозорість має стати основою порядку, спокою та економічного і соціального розквіту в районі.

- Дякую, Сергію Володимировичу, за цікавий і відвертий діалог. Сподіваюсь, життя підкаже нові теми для розмови. Бажаю успіхів у наведенні порядку в нашому краї.

Ольга ЛИЧУК


Газета "Колос", №11-13 від 3 лютого 2012 року

Пошук

Система Orphus