Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Поля повинні оброблятись

Земельні питання – надзвичайно актуальні в житті селян. Адже саме їхні роботящі руки, прикладені до родючого українського чорнозему, дозволяють у кожному домі мати хліб і до хліба. Саме цим аспектом проблем займається землевпорядник Зозулинської сільради Анатолій Ількович Шипітко. Він – уродженець цього села, закінчив місцеву школу, тут і працює після здобуття спеціальної освіти в Заліщицькому радгосп-технікумі у 1982 - 1985 роках та закінчення в 1994 році Кам’янець-Подільського сільськогосподарського інституту.

Як агроном по захисту рослин працював у селянській спілці «Хлібороб» у 1994-1998 роках, після чого Анатолій Ількович став землевпорядником Зозулинської сільради, в яку був прийнятий на конкурсній основі. За тринадцять років своєї роботи за фахом Анатолій Шипітко займався питаннями розпаювання земель селянської спілки «Хлібороб», яке відбулось у 1996 році. Тоді селяни Зозулинців та Виноградного, які багато літ трудились у цьому сільгосппідприємстві, отримали сертифікати, щоб мати право виготовити державні акти на право власності на земельні ділянки. У той період земельного реформування було розпайовано 719,7 гектарів земель, а 1032 селян отримали вказані сертифікати.

У 2000 році по Зозулинцях і Виноградному були роздані землі запасу і резервного фонду працівникам соціальної сфери: 71 гектар таких земель одержали 106 чоловік, серед яких - освітяни, медики, працівники сільради та ін. Крім питань користування землею, вирішення спорів за межі, Анатолій Ількович є головою адміністративної комісії, яка вирішує проблеми, пов’язані з несанкціонованим використанням електроенергії, торгівлі за межами населеного пункту, на ринках, без дозвільних документів.

Як зазначає землевпорядник Анатолій Шипітко, найбільше земельних спорів припадало на період з 2000 по 2004 роки. «Воювали» навіть за кілька сантиметрів ділянки. А тепер таких спорів, фактично, немає, бо обробіток землі дуже дорогий, далеко не кожен землевласник може подбати про своє поле, а тому, на жаль, воно часто заростає бур’янами.

Як вважає Анатолій Ількович, восени цього року в обробітку земельних паїв намітився суттєвий позитивний перелом. До середини 2011 року земельні паї Зозулинців і Виноградного обробляло ТОВ «Золота нива» Борщівського району. Було укладено 495 договорів оренди землі. Але тепер селяни вирішили передати свої паї місцевому інвестору – приватному підприємству «Форватор», офіс якого знаходиться у Синькові, де також проживає і його керівник Марія Григорівна Фірташ. Які переваги такої співпраці? Вказане товариство укладає договори оренди на всі земельні паї, зокрема вже укладено і зареєстровано 415 договорів, а ще 191 угода перебуває на реєстрації. «Форватор» зобов’язується виплачувати орендну плату в натуральному еквіваленті відповідно до розміру кожного земельного паю.

На переконання Анатолія Ільковича Шипітка, основне питання, яке сьогодні повинно бути вирішено щодо користування землею, - щоб поля не заростали чортополохом, а в цьому мала б допомогти результативна співпраця з місцевим інвестором.

Оксана Дяків

Газета "Колос", №101-103 від 9 грудня 2011 року

Читайте також

Пошук

Система Orphus