У сім'ї Івана Боднара виноград - щоденна страва. За 13 років діяльності на своїй присадибній ділянці виростив господар 120 кущів цієї солодкої культури, 40 різних столових сортів, і не проти й надалі збільшувати площі, було б місце. З ним і спілкуємося про тонкощі і секрети вирощування винограду:
- Іване Ярославовичу, як виникла ідея закласти виноградник?
- Поштовхом стала стаття, опублікована у виданні "Дім. Сад. Город", автора Сергія Садчука з Київщини. Саме цей чоловік і допоміг втілити мій задум у життя. Я написав йому листа. С.Садчук надсилав не лише рекомендації щодо виноградарства, але й схеми посадки та догляду за ним. Перші сорти обирав самостійно: "Аркадія", "Кудрянка", "Кєша", "Королева виноградників" (це давній український сорт). Із ними мені пощастило, бо всі виявилися якісними, з гарною довгою ягодою, добротною гроною. Одного разу зацікавила мене ще одна стаття. Написав до автора листа з проханням вислати саджанці, звичайно, вони коштували грошей. Я чекав три роки, а з них виросло бозна-що. Думаю, якби спочатку натрапив на таку людину, не знаю чи взявся б за справу.
- Які сорти винограду вирощуєте?
- Переважають білі сорти, з чорними ягодами - менше кущів. Також є три сорти безнасіннєвого винограду. Статистика свідчить, що найчастіше покупці беруть білий виноград. Усі сорти столові, з довгою ягодою, чудовими смаковими якостями. Коли виходжу на ринок з нашим українським виноградом (якщо є значна кількість, то їду в Чернівці на оптовий), перекупки готові платити на 2 гривні дорожче за наш, ніж купувати молдавський. У базарні дні в Заліщиках продаю до 30кг фрукту.
- За роки діяльності, мабуть, виробили свою методику вирощування та догляду?
- Постійно читаю матеріали у спеціалізованих виданнях, і щоразу теоретичні знання втілюю на практиці - особливості посадки, догляду, формування рослин, захист їх від хвороб та шкідників, період зимівлі. Україну називають зоною ризикованого виноградарства, крім південних схилів Кримських гір. У нас дозріває лише ранній і середній виноград, через кліматичні умови пізній не достигає. Спочатку вирощував культуру на відкритому грунті, а потім вирішив спробувати в теплиці. Розпочав експеримент із сорту "Лора", він мав прекрасні ягоди на городі, був гарний урожай. Коли виростив його у теплиці, знизилася урожайність. Після спостережень, зрозумів, що цей сорт потребує запилення. У відкритому грунті його здійснюють комахи, а в закритому -почав практикувати обприскування. Але інші сорти добре приживаються у тепличних умовах. У теплиці виноград дозріває швидше, його сусідами є ягоди, помідори, капуста. І хоч у журнальних матеріалах науковці пишуть, що виноград і помідори - антагоністи, тобто не сумісні культури, у мене вони ростуть поряд і нормально плодоносять.
- Скільки часу необхідно, щоб побачити перші плоди праці? Від чого залежить вага грон, урожайність сортів?
- Щоб отримати віддачу з корча, потрібно чекати три роки, з розрахунком на чотири. Є кущі, які вже на другий рік дають одну грону. Але залишати її на рослині не варто, бо вона ще слабка, потрібно дати їй можливість розвинутися краще, зміцніти, якщо буде плід, то необхідну поживу отримає він, а не сам кущ. З особливими хвилюваннями очікуєш, коли вродить новий сорт. Щоб грона мала гарний вигляд, потрібен належний догляд. Важливе значення має регулювання кількості грон на пагоні, щоб не перевантажувати рослину, зайві грона обривають. Спостерігаючи за розвитком винограду, запримітив, що він самостійно регулює кількість грон. Наприклад, "Аркадія" , якщо залишити 22-23 грони, дві обов'язково зів'януть. У середньому кожен сорт дає по 15 кг винограду. Причому середня урожайність для кримських виноградників складає 7 кг. Деякі грона заважують до 3.5 кг. Люблю пройтися виноградником, коли наливаються грона, милуюся, як вони ростуть. Як і кожну рослину, цю культуру потрібно підживлювати. Навесні виноградник необхідно обробляти засобами захисту від хвороб. Виноград найменш захищений, коли дозрівають плоди, тоді проти захворювань його обприскувати не можна. Цьогоріч така підступна хвороба як оїдіум знищила частину урожаю. її можна зупинити лише на початкових стадіях. На жаль, я не вгледів.
- Цьогорічні сильні морози пошкодили виноградники у приватних садибах? Як вберегти від холодів виноград?
- На зиму виноград від замерзання пригортаємо землею шаром 5-10 см. Не варто лінуватися це робити, бо через морозну зиму деякі кущі у моєму винограднику обмерзли. Звичайно, є сорти, такі як, наприклад, "Вікторія", який витримує до ЗО градусів морозу, але у них ягоди кругленькі, менші, грони теж невеликі до 1,5кг. Проблемним також стає травень, коли можливі приморозки. Тоді рослин не захистиш від морозу, вони вже підв'язані, починають розвиватися. У таких випадках накриваю кущі.
- Хто ще допомагає вам доглядати за рослинами?
- Моя дружина Леся. Вона практично виконує всю чорнову роботу: допомагав обрізати, накривати. Виноград у нас - щоденна страва, дочки Ірина та Даринка дуже люблять його, а я, як не дивно, рідко смакую ним. За роки роботи навчився також самостійно вирощувати саджанці. Випробовував різні форми щеплень, часто теоретичні знання на практиці набувають іншого змісту, особливо щодо щеплення і посадки сортів. Зараз саджанці продаю на місцевому ринку, купують їх і жителі села. Часто доводиться йти до них і пояснювати, як правильно робити обрізку, формуючи рослину. Багатьом людям відпадає охота займатися виноградарством через те, що його потрібно прикопувати на зиму, два роки чекати на урожай. Але результат праці того вартує. Цьогоріч посадив такий тропічний фрукт, як ківі, на черзі - гранат та інжир. Очікую на результати. Якщо все вдасться, то вирощуватиму й ці рослини.
- Успіхів Вам, і нехай все задумане вдасться.
Сторінку підготувала
Іванна СТРУБІЦЬКА
Газета "Колос", №99-100 від 10 грудня 2010 року